preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
1. veliki odmor
3. sat: 09:20 - 10:05
2. veliki odmor
4. sat: 10:25 - 11:10
5. sat: 11:15 - 12:00
6. sat: 12:05 - 12:50
7. sat: 12:55 - 13:40
8. sat: 13:45 - 14:30

KALENDAR
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

Tražilica
Vijesti

Što čitaju naši učitelji? - (Intervjui)

Povodom mjeseca knjige odlučili smo intervjuirati neke od naših nastavnika. Čuli smo da vole čitati pa evo što su nam oni rekli o tome Klementina Đurić, Kristina Novak i Goran Vincetić.

 


Intervju s Klementinom Đurić

Intervju s Kristinom Novak

Intervju s Goranom Vincetićem

 


 

KLEMENTINA ĐURIĆ

Koje su vam najdraže knjige?

Toliko je „najdražih“ knjiga da se teško mogu odlučiti samo neku izdvojiti. Ali izdvajam Leteći razred, Družbu Pere Kvržice, Strah u Ulici lipa, Koko u Parizu, Povratak Filipa Latinovicza, Gospoda Glembajevi, Mali princ, Robinja, Sjena vjetra, Tajna Stonehengea, Ptica duše,…

Zašto volite čitati?

Volim čitati jer volim čitajući osjetiti i doživjeti sve što je napisano, polako stvarati svoje slike, zamišljati likove, njihove pokrete, osluškivati zvukove, doživjeti piščev svijet. Kad čitam lijepe opise krajolika, pejzaža mogu zastati,  zatvoriti oči, zamišljati i uživati u opisu. Kad gledam film, sve je kad da je to netko drugi odradio.

Koji je vaš omiljeni pisac?

Volim čitati naše književnike Miroslava Krležu, Augusta Šenou, Vjenceslava Novaka, Pavla Pavličića, a trenutno čitam suvremene pisce kao što su; Carlos R.ZafÓn, Jo NesbØ, Jane Johnson, Kristen Hannah.

Koja vrsta knjiga vam je najdraža? (horor, ljubavna, avanturistička…)

Kao srednjoškolka sam čitala horore i ljubiće, a sad čitam romane, drame, trilere i povijesne romane.

Koja vam je omiljena knjiga iz djetinjstva?

Puno je knjiga uz koje sam odrastala – već spomenute: Leteći razred, Družba Pere Kvržice, Strah u Ulici lipa, Koko u Parizu, Koko i duhovi, Pustolovine Toma Sawyera, Mali princ….Teško je izdvojiti!

Što sada čitate?

Trenutno čitam dječju knjigu Mladena Kopjara „Autobus za Mjesec“ i brdo stručne literature!

Što knjiga pobuđuje u vama?

Obožavam čitati pa koristim svaku priliku za čitanje jer čitanjem se opuštam i punim svoje baterije“. To je moja duševna hrana.

Jeste li voljeli čitati lektire?

Da, ja jesam voljela i još uvijek volim čitati knjige pa i lektiru za djecu. 

Što mislite zašto mladi danas ne čitaju?

Treba ih pitati. Mi odrasli samo nagađamo zašto je tome tako. Mislim da je problem u tehnici čitanja, nemogućnosti uživljavanja, zamišljanja, uživanja u pročitanom, a i u lijenosti i motiviranosti za čitanje, jer treba naučiti čitati,a to je težak posao za svako dijete. Tko to ne savlada u ranoj dobi, teško kasnije nadoknaditi i uvijek postoji odbojnost prema čitanju, jer su svjesni da u čitanju baš i nisu uspješni.  Još je otežavajuća okolnost da su lektire dostupne i preko interneta pa misle da će time riješiti problem s čitanjem.

Iskorištavate li svoje slobodno vrijeme na čitanje?

Cijelo ljeto sam čitala, a sad čitam ujutro prije posla.


GORAN VINCETIĆ

Koje su vam najdraže knjige?
 Goran Vincetić: Znanstvena fantastika i neka lijepa, velika, umjetnička dostignuća.

Zašto volite čitati?

Goran Vincetić: Zato! A u tom zato krije se puno razloga. Jedan od tih razloga je da  „ubijem vrijeme“ drugi razlog je da uživam u čitanju, uživim se u pojedinog lika.

Koji je vaš omiljeni pisac?

Goran Vincetić: Fyodor Dostoyevsky

Koja vrsta knjiga vam je najdraža? (horor, ljubavna, avanturistička…)
           
Goran Vincetić: Kao što sam već rekao, znanstvena fantastika. 

 Koja vam je omiljena knjiga iz djetinjstva?

            Goran Vincetić: U osnovnoj školi su mi bile najdraže Ježeva kućica od 1. do 4. razreda i Knjiga o džungli i to je to.

Što sada čitate?

            Goran Vincetić: Sada čitam Kugu po peti put jer je još nisam dovršio

Što knjiga pobuđuje u vama?

            Goran Vincetić: Strast! Zavisi o kakvoj se knjizi radi bitno je postići stanje empatije s  glavnim likom, uživjeti se u njega.

Jeste li voljeli čitati lektire?

Goran Vincetić:Obožavao! Imao sam jednu kritičnu fazu kad baš nisam čitao, ali eto pod utjecajem nekih sila morao sam i to čitati.

Što mislite zašto mladi danas ne čitaju?
           
Goran Vincetić: Danas mladi ne čitaju jer su opsjednuti glupostima. A te gluposti su
tekstovi s facebook-a, a tekstovi s facebook-a prelijepi. Ne čitaju jer su obuzeti različitim stvarima kojekakvim show emisijama, raznim sapunicama. Servira se djeci toliko gluposti da jednostavno ne pronalaze zadovoljstvo u čitanju.

Iskorištavate li svoje slobodno vrijeme na čitanje?

Goran Vincetić: Da.

 


 

KRISTINA NOVAK

 

Koje su vam najdraže knjige?

Teško je izdvojiti najdraže knjige, možda bi bilo bolje reći knjige koje su ostavile najveći dojam na mene i kojima bih se iznova mogla vratiti i čitati ponovo. To su u svakom slučaju djela španjolskog autora Carlosa Ruiza Zafóna -Sjena vjetra i Anđelova igra. Jedva čekam pročitati i najnoviju knjigu istog autora Zatočenik nebo, ali još nisam bila u prilici, knjiga je tek izašla, u knjižnicama je još nema, ali rođendan mai je blizu, a i lnterliber. Jedva čekam. Od domaćih autora istaknula bih Krstitelja Mire Gavrana i Kneju Lidije Bajuk Pecotić. To su knjige koje su mi posebno drage.

 

Zašto volite čitati?

Volim čitati zato jer me opušta i uznemiruje istovremeno, vježba moje strpljenje (kad je najzanimljivije ja stanem i otvorim drugu knjigu, pa se prvoj vratim kad ova druga postane napeta), uči o novim stvarima, riječima, mjestima, vremenima, ljudima, bićima, prirodi, mogućnostima... Ne mogu zamisliti da ne čitam - čitanje je moja svakodnevica, barem na petnaest minuta. čitanje mi omogućuje da se maknem iz svakodnevice i proživim još neki život, još mnogo njih. To je jedan od načina na koji učim nove stvari.

 

Koji je vaš omiljeni pisac?

lmam više omiljenih pisaca. Carlos Ruiz Zafón mi je trenutno na prvom mjestu. Od hrvatskih autora volim Miru Gavrana i putopisca Hrvoja Šalkovića, uvijek me nasmije Ante Tomić, a omiljeni pjesnik mi je Josip Pupačić.

 

Koja vrsta knjige vam je najdraža (horor, ljubavni, avanturistički)?

Najviše volim znanstveno fantastične i pustolovne romane. Također obožavam putopise. Kako ne mogu putovati u sve dijelove svijeta (a voljela bih i strašno me zanima kako je negdje drugdje), onda čitam i putujem pomoću knjige. Naravno, i interneta, ali knjiga je na prvom mjestu.

 

Koja vam je omiljena knjiga iz djetinjstva?

Omiljena knjiga iz djetinjstva mi ie Zaboravljeni sin (ili Anđeo iz Omorine) Mire Gavrana. Svakako pročitajte, ima u našoj školskoj knjižnici. To je prvi roman Mire Gavrana.


Što sad čitate?

Čitam roman Prijelaz Justina Cronina, na polovici sam romana koji ima 800 stranica. Čitam po noći, ne mogu prestati jer je jako napeto. Istovremeno čitam još i Okus tuge u torti od limuna Aimee Bender, jedan jako osjećajan roman, svakako preporučujem svima koji vole kolače. Čitam i neke stručne knjige, ali to vas sigurno ne zanima.

 

Što knjiga pobuđuje u vama?

Uzbuđenje, iščekivanje, radost, tugu, poziv na djelovanje, poziv na razmišljanje i promišljanje, zamišljenost, ljepotu i još mnogo toga.

Jeste li voljeli čitati lektire?

Voljela sam čitati sve, pa tako i lektire. Iz svake sam nešto naučila. Neke su poslužile otkrivanju što me od literature previše ne zanima.

Što mislite zašto mladi danas ne čitaju?

Knjiga danas ima veliku konkurenciju u obliku računala i interneta te društvenih mreža. Slobodno vrijeme mladi danas provode online i ne čitaju knjige. Čitanje knjiga većini je dosadno. Ali to nije ništa čudno ni novo – uvijek je bilo djece koji su voljeli čitati i one koji to nisu. No, sve je veći interes za čitanje knjiga u digitalnom obliku (što mene uopće ne privlači) i danas sve veći broj književnih djela postaje dostupan  i u elektroničkom obliku i može se preuzeti na računala ili pametne telefone i čitati u bilo kojem trenutku. Također vidim da i u našoj školi ima mladih koji sve više čitaju i to me jako veseli.

Iskorištavate li svoje slobodno vrijeme za čitanje?

Slobodno vrijeme koristim ovisno o tome kakvo je vrijeme i koji je dan u tjednu. Ako je lijepo vrijeme  i vikend onda me zasigurno nećete naći kod kuće, a ako je loše vrijeme ili nisu dani vikenda onda najvjerojatnije čitam. Ili kupujem knjige. Ili sam u knjižnici. Ili razgovaram s knjižničarkom.

Za kraj bih učenicima naše škole koji ovo čitaju (a ti će me najvjerojatnije i poslušati) preporučila nekoliko knjiga koje će im se možda svidjeti kako su se svidjele meni, a pročitala sam ih nedavno:

  • Valerie Tong Cuong – Čarobna ploča
  • Kevin Henkes – Olivin ocean (imamo u knjižnici)
  • Robert Naprta – Luna

Kad pročitate ove knjige dođite po nove preporuke u informatičku učionicu.

 

 

Novinarska skupinaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Slišurić   datum: 26. 11. 2012.

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana


PODRUČNE ŠKOLE

ŠMK JELOVNIK

Klikni na jelovnik.png

Priloženi dokumenti:
jelovnik.png


Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 


Učenički WEBovi
preskoči na navigaciju