preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
1. veliki odmor
3. sat: 09:20 - 10:05
2. veliki odmor
4. sat: 10:25 - 11:10
5. sat: 11:15 - 12:00
6. sat: 12:05 - 12:50
7. sat: 12:55 - 13:40
8. sat: 13:45 - 14:30

KALENDAR
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

Tražilica
Vijesti

Sigurnije na Internet

U srijedu 3.9.2008. razrednici su nam podijelili papire o savjetima za sigurnije korištenje Interneta. Ti su papiri jako korisni i ako ih niste pročitali, pročitajte svakako ovaj članak!


TKO SVE ŠETA IZA INTERNETA? 

Koga sve možete sresti na Internetu? Internetom se koristite radi zabave ali i znanja, ali nikada ne možete znati koga ćete sresti. Naprimjer, slučajno možete naići na nepristojne, opasne ili zabranjene sadržaje, zato je dobro znati tko se sve krije iza Interneta!


ZAŠTO JE DOBRO...
...BITI PRISTOJAN?
Važno je biti dobar i pristojan zato što upravo i mi želimo da se drugi tako ponašaju prema nama; smijete se šaliti ali pritom morate biti pristojni. To znači da vrijeđanje, ismijavanje ili maltretiranje drugih na Internetu nije dopušteno!
 
... ČUVATI OSOBNE PODATKE I KORISTITI NADIMKE?
Na Internetu dobro čuvajte osobne podatke i lozinku… Opasno je drugima davati svoje osobne podatke; adresu, lozinku, broj telefona ili mobitela, fotografije, zato što se netko može predstavljati tvojim imenom ili protiv tebe koristiti tvoje podatke! Također koristi nadimke koji nisu povezani sa tvojim imenom, zato što bi netko mogao otkriti tvoje prave podatke ili ti slati neprimjerenu poštu…
 
... PRIJAVITI NEPRIMJERENI SADRŽAJ?
Neprimjereni sadržaj uvijek prijavi svojim roditeljima, nastavnicima ili CARNet-ovoj službi. Dobivaš li mailom neželjenu poštu javi se CARNetovoj Abuse službi i tvoj će problem biti riješen. Abuse službu možeš kontaktirat putem mail adrese abuse@carnet.hr 
 
...IZBJEGAVATI SUSRETE S NEPOZNATIM LJUDIMA?
Izbjegavaj susrete s nepoznatim ljudima. Ako na internetu upoznaš nekog novog prijatelja, izbjegavaj susret s njim bar dok ne obavijestiš roditelje ili nastavnika, a ako i pristanu na taj susret oni obavezno moraju ići s tobom.
 
...PROVJERITI ISTINITOST INFORMACIJA?
Provjeri istinitost informacija na Internetu. Na Internetu ne postoji kontrola sadržaja i svatko može objaviti što želi. Na Internetu ima puno zanimljivih sadržaja, ali također i neistinitih. Ponekad se događa da netko namjerno objavi lažnu informaciju, zbog toga uvijek provjeri istinitost informacije kod nastavnika ili roditelja!
 
...ZAŠTITITI SVOJE RAČUNALO?
Na Internetu je također važno zaštititi svoje računalo od mnogo neprimjerenih programa ili virusa, zbog toga na računalu instaliraj antivirusne programe i slobodno se koristi Internetom.
 
...POŠTOVATI AUTORSKO PRAVO?
Sve podatke na Internetu netko je napisao i na te podatke ima autorsko pravo pa zato moramo poštovati tog autora i ne izmjenjivati te podatke već navesti ime autora ako ih koristimo. Izmjenjivanjem ili brisanjem tih podataka možeš plaćati novčanu odštetu.
 
...NE PRETJERIVATI S KORIŠTENJEM INTERNETA!
Nemoj pretjerivati s korištenjem Interneta, iako je zabavan i zanimljiv, mnogo je bolja igra u prirodi, sa društvom!
 
Svaki učenik osnovne škole ima pravo na besplatan Internet koji pruža Carnet, a ako u tvom mjestu nema brzog Interneta Carnet ti pruža mrežu putem telefonskog priključka. Ako se želiš dopisivati putem Interneta koristi iPernicu, preko nje možeš slati i primati mail poštu. Ako te zanima učenje na Internetu posjeti Carnet-ovu ''super učionicu'' otvori https://lms.carnet.hr  i odaberi što želiš učiti!
Na Internetu možeš provjeriti i svoje znanje. Ako zaista želiš provjeriti znanje zaigraj Učilicu. Za ljubitelje knjiga koji ne žele u knjižnicu posjetite https://e-knjiznica.carnet.hr i pronađite nešto za sebe!
Ako na jednom mjestu želiš pronaći sve informacije koje te zanimaju upiši http://www.skole.hr i saznaj željenu informaciju!
Bojiš li se računalnih virusa i opasnih nametnika, nabavi borbeni komplet, upiši http://www.cert.hr/prirucnik i zaštiti svoje računalo! Dobivaš li mailom neželjenu poštu javi se CARNetovoj Abuse službi i tvoj će problem biti riješen, Abuse službu možeš kontaktirat putem mail adrese abuse@carnet.hr!
 
Nadam se da će ovaj članak objasniti vaše nesporazume s Internetom te da ćete naučiti kako biti oprezniji kada koristite Internet!


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Barbara Sokić   datum: 9. 9. 2008.

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana


PODRUČNE ŠKOLE

ŠMK JELOVNIK

Klikni na jelovnik.png

Priloženi dokumenti:
jelovnik.png


Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 


Učenički WEBovi
preskoči na navigaciju