preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
1. veliki odmor
3. sat: 09:20 - 10:05
2. veliki odmor
4. sat: 10:25 - 11:10
5. sat: 11:15 - 12:00
6. sat: 12:05 - 12:50
7. sat: 12:55 - 13:40
8. sat: 13:45 - 14:30

KALENDAR
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

Tražilica
Vijesti

Sudnica u sedmim razredima

Dana 27.02.2013. na satu hrvatskoga jezika održano je suđenje Miki, liku iz socijalne pripovjetke „Iz velegradskog podzemlja“. Pogledajte kako nam je bio.


Uloge su utjelovili sljedeći učenici:

SUDAC:  Luka Tadić

SUDSKI SLUŽBENIK: Antonio Ciprić

TUŽITELJICA: Barbara Mijatović

BRANITELJICA: Vanessa Matošević

SVJEDOCI:

Mikina žena (Patricija Vranješević)

Evičina braća (Dino Mihaljević i Karlo Trčić)

Mikin prijatelj (Valerio Terzić)

Susjeda Anica (Gabriela Đaković)

Socijalna radnica (Andrea Bator)

Mikina sestra (Ana Sofija Došlić)

Gostioničar (Tomislav Paurić)

Mikin šef (Ivan Mudrinović)

Nastavnik (Lovro Kumić)

Mika (Matija Bator)

Nakon što je sudski službenik (Antonio) najavio suca i sudac pročitao optužnicu, dao je riječ odvjetnicama (Vanessa i Barbara) da održe uvodnu riječ koja je odredila daljnji tijek sudnice. Sudac (Luka) je pozvao prvog svjedoka Mikinu ženu koja ga je branila i bila uvjerljiva u onome što je govorila. Nakon toga sudac je pozvao Evičinu braću koja su tvrdila da je njihov otac bio jako loš i da ih je stalno zlostavljao, te da nikakve prihode ne donosi kući, nego sve potroši u gostionici; iako im je otac oni ga ne vole. Sudac je pozvao i trećeg svjedoka, Mikinog prijatelja. On je uvijek s Mikom i zna sve o njemu, te nam govori kako ne bi ni mrava zgazio, no ipak je uhvaćen u laži, saznalo se da uvijek u gostionici ima sukobe s ostalim gostima. Potom se poziva susjeda Anica koja je upućena u cijeli tijek događaja te nam je ispričala kako dolazi u kasne noćne sate kući u pijanom stanju i maltretira i zlostavlja svoje ukućane. Sudac nam poziva i petog svjedoka socijalnu radnicu koja već par godina prati situaciju u Mikinoj obitelji i situacija svih tih godina je sve gora i gora. Nakon socijalne radnice, dolazi Mikina sestra. Ona je ta koja ga zna od malena i kazuje da se on nikada nije sukobljavao ni sa kim, ali ipak je i ona uhvaćena u laži. Sudac poziva gostioničara koji radi u gostionici u koju Mika i njegov prijatelj zalaze te nam opisuje kakav je po njegovu mišljenju Mika i tvrdi da Mika nije kriv, nego alkohol koji u njemu stvara drugog čovjeka. Sudac je pozvao i nastavnika koji viđa djecu poderanu i s modricama i govori kako su mu se djeca žalila na zlostavljanje. Kada su ispitani svi svjedoci i sa strane tužitelja i branitelja i sam Mika nam je održao dirljiv govor, koji možete pročitati u nastavku:

„Časni sude, želim izraziti žaljenje zbog kojeg sam počinio ovo strašno djelo. S 10 godina ostao sam bez oca sa svojom mlađom sestrom i majkom. Dva mjeseca poslije ostao sam i bez majke koja je bolovala od astme. Sam sam se morao brinuti za sebe i sestru. Radio sam kod susjeda na njivi za novce s kojima sam jedva mogao platiti sebi i sestri hranu, Radio sam 17 sati i kada bih došao kući, trebao bih nahraniti stoku. S 14 godina sam počeo raditi u gradskoj pilani za 2 dukata dnevno. S 30 godina sam se oženio i dobio svoju kćer Evicu. Nakon toga dobio sam i dva sina blizanca. Imao sam kolegu koji je bio u istim problemima kao ja. Nakon posla odlazili bismo u tu gostionicu i sjeli u zabačeni kut. Pili bismo najjeftinije vino i pronalazili utjehu za svoje probleme. Od jedne čaše tog vina do 5-6 butelja. Otišli bismo pijani kući i pod utjecajem alkohola nismo marili za obitelj. Četvrtinu novca bih ostavio u gostionici, ali bi opet moja žena i djeca imali nešto za pojesti. Ja sam jedini zarađivao u kući. Okolina nas nije prihvaćala. Jesam, kriv sam! I znam da mi zbog toga treba suditi. Da mogu vratiti vrijeme više nikad ne bih okusio alkohol. Nisam im mogao priuštiti ni školske papuče, a kamoli odjeću. Stavite se u moju situaciju i razmislite.“

Nakon ovoga govora, mnogi su se smekšali. No sada sudan proziva odvjetnike da održe završni govor koji će dosta toga promijeniti. Porota nakon svega izrečenog nije imala laku zadaću, nije im bilo lako odlučiti je li kriv ili pak ne. Kada su usporedili svoje bilješke i bilježenje tijekom suđenja, dogovorili su se da je Mika ipak kriv. Sudac optužuje Miku na 10 godina zatvora i preporučuje mu kliniku za odvikavanje od alkohola.

FOTOGALERIJA

"Mika nikad nije pravio nered, ali je znao ostati dužan."

"Naš otac je zaslužio ovu kaznu."

"Neću napustiti muža, zajedno ćemo prebroditi ovo."Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Slišurić   datum: 7. 3. 2013.

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana


PODRUČNE ŠKOLE

ŠMK JELOVNIK

Klikni na jelovnik.png

Priloženi dokumenti:
jelovnik.png


Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 


Učenički WEBovi
preskoči na navigaciju