2012-10-08 19:10:04

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti slavimo u ponedeljak, 8. listopada. To je neradni dan i nema nastave. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

 

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Prethodnog dana, 7. listopada 1991. istekao je tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Zbog mogućeg napada tadašnje JNA i srpskih terorista sjednica je u tajnosti održana u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici. Sabor je odlukama između ostalog utvrdio da Republika Hrvatska više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ. Također je utvrđeno i da Jugoslavija, kao državna zajednica, više ne postoji.

Dan neovisnosti 8. listopada u kalendar državnih blagdana uveden je 2005. godine izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a prvi je put obilježen 2006. godine.

Dakle, u ponedjeljak nema nastave! Uživajte u produženom vikendu.

Na slici možete vidjeti naš glavni pano za Dan neovisnoti koji je uredila Likovno estetska skupina.

 

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik