2012-02-08 10:36:38

"Hej, ja sam online" - nova knjiga u knjižnici

Pročitajte novi roman koji je stigao u našu školsku knjižnicu, a govori o druženju djece na internetu. Roman autorice Melite Rundek predstavio je Mislav Mihaljević, učenik 6.a razreda.

Jednog  jutra majstor je sastavljao računalo za koji je vjerovao da će nekoga usrećiti. Kad ga je sastavio pokušao ga je upaliti, ali ništa, pokušao je još jednom, ali ništa, pokušao je i treći put i računalo se upalilo. Majstor je bio sretan. Gizmo, glavni lik knjige, bio je jako povučen i imao je samo jednog prijatelja. Praćka je danima moljakao Gizma da kupi novo računalo. I tako je Gizmo  dobio novo računalo. Kupio je računalo koje se pali na treći pokušaj i poželio je tri želje : da nađe curu,  da ne bude više povučen i da pronađe prijatelje.  Onda se logirao na društvenu mrežu Coolex . Tamo je upoznao  mnoge nove prijatelje među njima Countess i zamamnu Foxy Lady . Jedne večeri otišao je na sastanak  forumaša  i tamo se odmah zaljubio u Countess.  Jedne večeri otišao je s Countess  u jedan kafić pokraj jezera . Tamo ju je poljubio i postali su cura i dečko, ali je zaboravio da se i Praćka zaljubio u Countess . Kad je Gizmo stigao kući odmah se logirao na Coolex,  a tamo je bila Foxy Lady. S njom se stalno dopisivao i zaboravio je na Countess . Gizmo je kod kuće pripremio party za svoj rođendan, svi su došli osim Foxy Lady . Gizmo se već napio kad se začulo zvono na vratima i jedva se dogegao do vrata, a ispred njega je stajala Ines (Foxy Lady).  Odmah ju je poljubio , a isto je učinio Praćka s Countess. Odjednom Krpici je pozlilo pa su je odmah odvezli u bolnicu. Svi su bili u neizvjesnosti , nitko nije znao što je bilo Krpici. Par dana poslije saznalo se da Krpica ima kamenac, svi su pohitali u bolnicu. Gizmo se svaki dan vozio biciklom s Ines. Jednog dana Ines i Gizmo su prolazili pokraj majstorove radionice i preporučili mu da i sebi kupi računalo. Onda su posjetili Gizmova psihologa koji mu je rekao da čuva svoju curu, a on je to i uradio.

Ovu knjigu preporučujem svima koji su usamljeni!

Mislav Mihaljević, 6.a

Bilješka o piscu

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Radi kao bibliotekar informator u Knjižnicama grada Zagreba. Autorica je 9 naslova za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je 1. nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za 1999. godinu. Drugi roman Mirko i 7 prigovora ( 2005.), koji govori o psihičkom zlostavljanju, upotrijebljen je, u dijelovima, kao predložak za neke od radionica UNICEF-ove kampanje Stop zlostavljanju među djecom u školi. Treći roman Kupit će ti tata koturaljke (2006.) doživio je pohvale od čitateljstva i institucija koje se bave prevencijom i liječenjem dječjih trauma. Roman je također uvršten na top listu najkvalitetnijih knjiga za mladež te preporučen za čitanje roditeljima i djeci. Zbirka pripovjedaka Pet i pol minuta do zvona (2006.) obrađuje temu odrastanja te dotiče sve prepreke na koje pritom nailazimo, pušenje, alkohol, droga. Roman Haj, ja sam online (2009.) suvremeni je roman koji govori o druženju djece na internetu. Četiri slikovnice koje je napisala autorica, ispituju svijet u kojem živimo i naš odnos prema njemu. Prva slikovnica, Oči koje svijetle u mraku (2006.), govori o našem odnosu prema vrijednom. Druga slikovnica, Zora (2007.), govori o svijetlu, lučonošama, samoći pritom, te prijateljstvu i ljubavi. Treća, Tatina medalja (2008.), problemska je slikovnica o pravima djece. Četvrta slikovnica Priča o Vilmi Špigl (2009.) pripovijeda o percepciji i našem viđenju sebe i drugih.

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik