2008-02-12 00:00:00

Što slavimo u veljači

JESTE LI ZNALI ...

da se u veljači obilježavaju ovi dani?

2. veljače - Međunarodni dan zaštite močvara
Ramsarska konvencija, donesena 1971. godine, poticaj je da se močvare zaštite kao vrijedni prirodni ekološki sustavi, a ne samo kao beskorisne i štetne površine.

3. veljače - Pokladna nedjelja
(Karneval, mesopust, fašnik) karakterizira neobuzdani smijeh, ples, ludovanje i maskiranje. Obično su ta događanja zbog radnih obveza u nedjelju kada, zapravo, počinje post i odricanje od mesa (mesopust). Kako smo mi proveli taj dan pročitajte u našim vijestima i pogledajte u fotogaleriji.

6. veljače - Pepelnica
To je dan kada se u crkvi obavlja obred posipanja pepelom. Svaka nedjelja od Uskrsa ima posebno ime: Čista, Pačista, Posna, Bezimena, Gluha, Cvjetna.

11. veljače - Svjetski dan bolesnika
Svjetski dan bolesnika posvećen je onima koji trpe, skrećući pozornost javnog mnijenja prema problemima vezanim uza zdravlje i bolesti.

14. veljače - Valentinovo
Dan zaljubljenih, ali i dan ljubavi  poštovanja prema dragim osobama. Daruje se cvijeće, slatkiši i čestitke sa skrivenim porukama - od tvog valentina...

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Obilježava se od 2000. godine s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja lingvističke i kulturne različitosti i multilingvizma.

24. veljače - Sv. Sinerot - zaštitnih vrtova, vrtlara i vjesnik vedrog vremena (Senerus - vedar)

27. veljače - Krvavi križevački sabor
Na današnji dan godine 1397. ubijen je ban Stjepan Lacković i njegov sinovac Andrija jer su se pobunili protiv nasilništva kralj Sigismuda. Kralj je pak u svom bijesu radi pobjeda Turaka kod Nikopolja (koja je zapečatila sudbinu Balkana), na burnom križevačkom saboru u crkvi sv. Križa, ubio bana i tridesetak Hrvata te pobjegao u Ugarsku.

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik