2020-02-26 08:52:32

Maškare 2020.

Maškare u našoj školi su postale tradicija. Svaki razred se sa svojim razrednikom nekoliko tjedana prije dogovori kako će se maskirati, i onda se izrađuju grupne maske. Ovogodišnja tema maškara je “Zanimanja”, a organizatori su 7. razredi i njihovi razrednici, a to su učiteljce Ivana Sokić i Ksenija Savi.

Poklade ili maškare je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj, ovisno o regijama u kojima se održavaju, maškare se još nazivaju i mesopust, karneval ili fašnik, a često se u maskiranju moraju poštivati pravila i rituali karakteristični za kraj u kojem se održavaju, te njihov početak i kraj.

Kako se u našoj školi održavaju maškare? 

Maškare u našoj školi su postale tradicija. Svaki razred se sa svojim razrednikom nekoliko tjedana prije dogovori kako će se maskirati, i onda se izrađuju grupne maske. Ovogodišnja tema maškara je “Zanimanja”, a organizatori su 7. razredi i njihovi razrednici, a to su učiteljce Ivana Sokić i Ksenija Savi.   Obično se maskenbal održava dan prije Čiste srijede ili Pepelnice kojom počinje korizma.

Kako je ove godine prošao maskenbal? 

Učenici naše škole, dana 25. veljače, okupili su se ispred škole u 16 sati. Zatim su postavili povorku koja je u 16:15 sati krenula prema domu. Predvodnici maškarane povorke bili su učenici 7. a i 7. b razreda „naoružani“ pištaljkama i trubama. U 16:30 sati maskirana povorka stigla je pred dom, a kada su se svi skupili  započelo je prijavljivanje grupnih i pojedinačnih maski. Uz pjesmu sve prijavljene maske su predstavljene na pozornici. Po završetku predstavljanja grupnih i pojedinačnih maski mogle su se pojesti krafne. Dok je žiri odlučivao koje maske nagraditi, trajao je onaj najzabavniji dio, a to je ples stolaca sa učenicima, ali i učiteljima. Oko 17:45 proglašene su nagrađene maske, kojima su uručene nagrade. Zabava i veselje uz odličnu glazbu u prepunom domu nastavilo se do 18:30.

NAGRADE:

GRUPNA MASKA

1. mjesto – dijele  2.a „Astronauti“   i   4.a „Rudari“

2. mjesto -  7.b „Mornari“

3. mjesto – PŠ – „Pčelari“

4. mjesto – 8.a „Slikari“

POJEDINAČNA MASKA

mjesto „Maska nad maskama“ proglašen je učenik Filip Lucić u maski „Pčelar“

POJEDINAČNA MASKA ZA ODRASLE

mjesto za maskiranu odraslu osobu odnijela je „Baka gatara“ (učitelj Hrvoje Golubić)

Laura Vuković 6.a

 

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik