2020-02-06 15:23:02

Literati pišu o sigurnosti na internetu

Učenici članovi izvannastavne skupine Malih literata sa svojom učiteljicom Snježanom Abrić Ordanić uključili su se u obilježavanje dana sigurnijeg interneta te tom prigodom napisali nekoliko radova koje smo izložili u holu škole, a donosimo ih i u nastavku.

Moja sigurnost - ONLINE

Često sam od odraslih čula kako upozoravaju djecu na opasnosti od ONLINE igrica. Nisam to doživljavala baš ozbiljno. Zatim sam od učiteljice u školi čula kakve se opasnosti kriju iza online igrica.

Online igrice su opasne, čak toliko da nekome mogu ugroziti život. U tim igricama često vam govore što da radite, a vi, u nedostatku vremena da promislite je li to ispravno ili ne, često tako napravite. Nikada to ne smijete tako olako izvršavati jer su oni u stanju vas nagovarati na grozne stvari kojima vas najčešće ugrožavaju i stavljaju u loše situacije. Posebno je opasno igrati takve igrice sa nepoznatim ljudima.

Uvijek dobro razmislite prije nego išta ONLINE zaigrate.

 

GABRIJELA DUKANOVIĆ, 4.a

Ponašam se sigurno

 

Sigurna sam u svom svijetu igre i dječjih radosti. Čuvaju me oko mene drage i voljene osobe. Tu sve znam i svi znaju mene.

Počele su me zanimati i druge stvari pa sam počela istraživati. Svijet mi se doslovno proširio, postalo mi je dostupno sve što je daleko i strano. Vidim i čujem nevjerojatne stvari. Upoznajem nove, zabavne, opuštene ljude. Radim ono što mi je bilo zabranjeno. Probijam granice čak i svoje mašte. Tako to traje i traje i traje i …… Po cijele dane boravim pred ekranom i onda shvatim!

 

Zaboravila sam prijatelje, igru i stvarni život.

 

VIRTUALNI PISAC

 

Upozorenje na virtualni svijet

Opasan je virtualni svijet
 

I doslovno sladak k'o med

Kuću ti mogu oteti

Zato dobro pazi

Ne radi što ti kažu

Oni sve lažu

Zato ti ja šaljem upozorenja ova

Da budeš siguran u virtualnom svijetu:

Ne psuj! Ne laži! na VIBERU ili WHATSAPP-u

Ako se što dogodi sve ti to kaži!

Ne daj lokaciju niti ime, lozinku čuvaj

Jer ako to izgubiš svatko ti može napraviti

VELIKU ŠTETU.

 

Marin Crljenković, 3. b


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik