2019-04-29 12:06:57

Cerničani dva puta domaćini na Erasmus plus projektima

U organizaciji OŠ „Matija Gubec“ Cernik u trajanju od 18.3. do 23.3.2019. te od 31.3. do 5.4.2019. održana su 2 sastanka projektnih timova međunarodnih projekata Bridges Over Opened Minds te Smart Education: Explore CLIL by Using Robotics financiranih iz fondova Europske Unije u okviru ERSMUS PLUS, dijela Programa za cjeloživotno učenje posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU.

Projektni tim Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik sastavljen od 10 učitelja i 17 učenika  zadužen za provedbu međunarodnih projekata u dva tjedna dva puta se pokazao izvrsnim domaćinom sastanaka 26 predstavnika učitelja i 41 učenika iz 8 partnerskih škola iz 6 zemalja Europske Unije (Rumunjska, Italija, Poljska, Portugal, Njemačka, Litva). Važno je napomenuti da su sve aktivnosti na oba projekta provedene u skladu s planiranim rasporedom.

Gosti iz partnerskih zemalja imali su se priliku upoznati se s glavnim gradom Republike Hrvatske Zagrebom, Plitvičkim jezerima i gradom Osijekom. Nakon turističkog obilaska Zagreba, posjetima Muzeju Iluzija i Rimac automobilima te Plitvičkim jezerima gosti su se zajedno s našim učiteljima i učenicima zaputili prema Novoj Gradiški. Dva dana nakon toga učenici su sa svojim učiteljima posjetili grad Osijek. Tu su osim aktivnosti predviđenih projektom obišli Franjevački samostan u Cerniku  te posjetili tvrtku Industrijski park Nova Gradiška također uz stručno vodstvo članova našeg projektnog tima

Posljednjega su dana svim sudionicima uručene potvrde o sudjelovanju na ovim susretima te prigodni pokloni sa simbolima cerničke škole i ovoga projekta. Petkom ujutro u ranim jutarnjim satima učenici cerničke škole svoje su goste otpratili na autobusni kolodvor u Novoj Gradišci. Rastanak je za učenike svih zemalja bio izrazito težak. Naši su učenici iskoristili ovu priliku kako bi stekli nova prijateljstva i usavršili znanje engleskog jezika.

Valja napomenuti kako su naši gosti oduševljeni prirodnim ljepotama naše zemlje te netaknutom prirodom, nezagađenim zrakom i vodom s čime se u većini zemalja susreću kao nepremostivim problemom. Svakako valja istaknuti i ljubaznost i pristupačnost domaćina iz Osnovne škole „Matija Gubec“,  lokalnih ugostitelja i svih ostalih ljudi dobre volje s kojima su se imali priliku susresti prilikom ovog boravka u našoj zemlji.

 

Project manager: Ivan Galić, prof.


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik