2018-02-14 17:36:49

Maškare

Poklade ili maškare se svake godine održavaju početkom veljače, to su dani kojima vlada veselje većinom među djecom, no i među odraslima. Tih dana svi se maskiraju u gradovima diljem zemlje, ali i cijeloga svijeta. 

Održavaju se karnevali u kojima sudjeluju svi, i mali i veliki, a u manjim gradovima i selima djeca imaju običaj ići od kuće do kuće i pjevati pjesmice da bi ih odrasli nagradili sa bombončićima, novčićima ili nekim drugim nagradama.

U našem mjestu Cerniku tradicionalno se održava maskenbal. Ove se godine maskenbal održao 13. veljače 2018. Okupljanje je bilo u 16:00 sati ispred naše škole te su se svi razredi razredne i predmetne nastave složili u povorku te polako krenuli prema Domu. Svaki razred je imao svoju grupnu masku, ali neki su bili i pojedinačne maske. Kada je svaki razred predstavio svoju masku učenicima su se dijelile krafne i sendviči, a ako je netko htio kupiti dodatni sok ili još hrane, to su mogli kupiti na šanku. Nakon jela žiri je odlučio tko će biti proglašen za najbolju masku ove godine. U razrednoj nastavi  3. mjesto osvojili su „Ribice“ iz 4. b razreda, 2. mjesto „Žirafe“ iz 2. b razreda te najbolji koji su osvojili  1. mjesto bile su „Kokice“ iz područnih škola. Pojedinačna maska razredne nastave bila je „Papiga“ koja je osvojila 1. mjesto. U predmetnoj nastavi 3. mjesto kao razred osvojili su „Šeširi“ iz 5. b razreda, 2. mjesto su osvojili  „Slastičari“ iz 5. a razreda, a kao najbolje 1. mjesto osvojili su „Svatovi“ iz 6. b razreda. Za pojedinačnu masku 3. mjesto osvojila je „Dorothy“ , 2. mjesto  osvojio je „Jednorog“ i 1. mjesto osvojila je „Klaunica Paula“. Također prije podjele nagrada učenici i učitelji skraćivali su vrijeme plešući oko stolica. Nakon podjele nagrada sedmi razredi su ostali pomoći počistiti dom, a putnici su se zaputili prema autobusima.

Paula Barišić

 

 

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik