2017-11-28 13:23:10

24. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE CERNIK, 2017.

Dana 24. studenoga 2017. godine naša škola bila je domaćin i organizator  24. susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje, koji je ponos i dika naše škole, ali i općine Cernik. Pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja i općine Cernik i ove godine u lijepom i svečanom ambijentu naše školske dvorane te još ugodnijoj slavonskoj atmosferi odali smo zahvalu jeziku i našem štokavskom izričaju. Među mnogim uzvanicima posebno se zahvaljujemo već poznatim, a nama uvijek dragim učenicima i njihovim voditeljima iz Zlatara, Primoštena, Usore i Tavankuta, koji su, kao prijatelji riječi, svojim dolaskom obogatili ovaj susret.

Susret je počeo sviranjem himne i podizanjem zastave Republike Hrvatske, općine Cernik i zastave Susreta  malih pjesnika Slavonije i Baranje, nakon čega je ravnateljica Reza Benković poželjela dobrodošlicu svim gostima i uzvanicima ovim riječima: „Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam vas u ime OŠ „Matija Gubec“ Cernik. Želimo da i današnji susret, 24. po redu, proteče u ozračju prijateljstva, mira, ljubavi i zajedništva.

24 godine postojanja jedne manifestacije pokazuje opravdanost ideje i ostvarenja od prvog raspisanog natječaja pa do danas. Otada, svake godine, ovdje u Cerniku, odajemo zahvalu jeziku i čuvamo jezičnu baštinu svoga zavičaja. Ponosni smo što smo i ove godine domaćini pjesničkog stvaralaštva učenika Slavonije i Baranje i domaćini manifestaciji kulture riječi. Svega ovoga ne bi bilo da nije vas, mali pjesnici, i vas, dragi voditelji malih pjesnika, koji ste svojim zalaganjem i entuzijazmom istinskih prosvjetara omogućili kontinuitet održavanja naših susreta. Stoga vam, drage kolegice i kolege učitelji, još jednom zahvaljujem na osobnom angažmanu i trudu koji ste uložili da bi danas bili ovdje, sa željom da vaš budući rad i naša suradnja budu što plodonosniji. Vama, učenici-pjesnici, želim da danas svoje stihove što uspješnije predstavite na središnjoj priredbi te da budete zadovoljni i sretni, bez obzira hoćete li biti među pet ravnopravno nagrađenih učenika. Vaši stihovi i vaša imena bit će trajno utkana u našu zbirku pjesama i svjedočit će budućim generacijama o snazi i ljepoti vaših pjesničkih izričaja.“ 

Ovogodišnji Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje otvorio je Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik, a male pjesnike i oko 400 sudionika ove jedinstvene dječje pjesničke manifestacije blagoslovio je cernički gvardijan,  fra Vjencislav Janjić.

Nakon riječi dobrodošlice i blagoslova uzvanici su otišli na užinu, a potom su naši dragi gosti posjetili Franjevački samostan, gdje ih je fra Vjenceslav Janjić upoznao s poviješću Cernika i znamenitostima samostana, bogatim i vrijednim knjižnim fondom samostanske knjižnice, a imali su prigodu razgledati i biblijsko-arheološku izložbu i muzej, jedinstven u ovom dijelu Europe. U podne svi smo se okupili u našoj školskoj dvorani gdje nas je dočekao školski pjevački zbor pod ravnanjem učiteljice Katarine Piljić te naše voditeljice, učenice Paula Barišić i Inga Valešić.

Ove godine na susret su se prijavili mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali 105 pjesama od kojih je 40 odabrano za zbirku ovog susreta naslovljenu „Dijete sam ljepote i sna“, podijeljenu u pet tematskih cjelina: "O Slavoniji srce mašta", "Zadivljeni ljepotom", "Jesen šetalica", "Skladba života" i "Sreća je što te imam", a koja je ove godine posvećena pjesniku Dragutinu Tadijanoviću. Sve prispjele radove pomno su pregledale članice žirija: spisateljica Evica Kraljić, profesorica Vjekoslava Bagarić, te profesorica, spisateljica i predsjednica žirija, Đurđica Stuhlreiter, koja je uručila nagrade i diplome učenicima pet najboljih pjesničkih uradaka te jednoj učenici (Veroniki Hrehor, OŠ "Mato Lovrak" Županja) za najbolji krasnoslov svoje pjesme.

Ravnopravno nagrađenih pet pjesama ove godine su: Jadranka Valić, OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom "Dadin divan" (voditeljica Ana Tereza Barišić) , Iva Budžaki, OŠ „Franjo Kežme“ Osijek, s pjesmom "Minuta šutnje za Vukovar" (voditeljica Ivana Rašić), Fabijan Vođinac, OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac, s pjesmom "Skladba života" (voditelj Josip Galović), Nina Matanović, OŠ „Mato Lovrak“ Županja, s pjesmom "Što sve u pjesmu može stati" (voditeljica Radojka Matić) i Tea Kekez OŠ Ivana Gorana Kovačića  Staro Petrovo Selo, s pjesmom "Tišina" (voditeljica Marija Mikanović).

Zahvaljujemo svim učiteljima i zaposlenicima naše škole, svim roditeljima, posebno članovima Vijeća roditelja, koji su svojim nesebičnim radom i trudom doprinijeli uspješnoj organizaciji ove, za nas značajne, manifestacije.

Do sljedećeg susreta!

Ostale fotografije možete pogledati i našoj Foto-galeriji ili na OVOJ POVEZNICI!


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik