2017-02-15 13:39:02

MATIJA GUBEC

MATIJA GUBEC

Koja je škola dobila ime po njemu?

Kada je rođen?

Kada je umro?

Kako je umro?

U kojoj je bitci vodio seljačku vojsku?

Gdje je mučen?

Odgovore saznajte u tekstu.

Ovaj članak pišemo jer je na današnji dan 1573.  pogubljen Ambroz Matija Gubec, hrvatski seljak i vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji. Po kojem je naša škola dobila ime. Rođen je 1548. godine u Donjoj Stubici.

Prije bune, Gubec je bio kmet na imanju zloglasnog Franje Tahija. Kmetovi su plaćali nerazumni porez tada je izbila buna, seljaci su izabrali Gubeca za vođu. U kratkom vremenu Gubec se pokazao kao sposoban organizator i nadahnjujući vođa

Vodio je seljačku vojsku u presudnoj bitki protiv plemića kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. Nakon što su seljaci poraženi, Gubec je uhvaćen i odveden u Zagreb. Smaknut je 15. veljače, a prema legendi je javno mučen na Markovu trgu tako što je prisiljen da nosi krunu od usijanog željeza (kao "seljački kralj"), a zatim je raščetvoren. Odmah nakon smrti ušao je u legendu.

Gubec je do danas ostao najveći narodni junak Hrvata. Posebno je slavljen u socijalističko doba, pa je tada podignut i njegov spomenik u Gornjoj Stubici, čiji je autor Antun Augustinčić.

Najčešće ime ulice u Hrvatskoj je Ulica Matije Gupca, prema istraživanju Slavena Letice.

Fotonovinari

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik