2017-02-14 21:41:05

<3 14. veljače <3

Mjesec veljača prepun je šaljivih maski, ali i brojnih zaljubljenih srca. Mnoga zaljubljena srca, ali i ona koja će to tek postati, pisala su ljubavna pisma i ostavljala ih u kutije koje smo i ove godine postavili u holu, ali i u školskoj knjižnici.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko bilijun čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Kada se brojna srca spoje sve je lakše i sve se može. Stoga i dalje ljubav čuvajte u srcima, srca dijelite i ljubavi se veselite!

I ne samo u veljači! :)

 


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik