2015-02-13 09:39:21

Knjižničari preporučuju u veljači

U mjesecu zaljubljenih Sara Matinović iz 7.b razreda  preporučuje  zanimljivu knjigu Vjekoslave Huljić „Moja baka ima dečka“.

 

Kratak sadržaj: Nina dolazi iz prosječne obitelji, koju sačinjavaju ona, brat, roditelji i baka. U obitelji se život mijenja naglavce, kad tata dobije otkaz. Roditelji se udaljuju, a ona gleda kako pronaći tati posao, izvući ga iz depresije i vratiti u mamino srce. Nina je zaljubljena u Ljubu i sanja kako ga osvojiti, čudeći se neprestano što čak i baka Dobrila ima dečka, a ona nema. A k tome su njih dvoje još i  idealan par! Tata nađe novi posao, za koji mama ne zna, što će dovesti do nesporazuma i krivih zaključaka. Naime, ne znajući da joj muž izrađuje nakit i da je Nina jednu ogrlicu prodala svojoj razrednici, Ninina mama krivo zaključi da je razrednica  ogrlicu dobila na dar od njenog muža. Povrijeđena, napušta ih i odlazi u Italiju kod svoje sestre. Negdje u isto vrijeme,  baka Dobrila odlazi sa svojim dečkom na izlet biciklima, na Brač,  gdje im se gubi svaki trag. Nina je suočena s problemom kako pomiriti mamu i tatu, kako pronaći nestalu baku Dobrilu i kako osvojiti Ljubu.

Bilješka o piscu Vjekoslava Huljić  rođena je 1963. u Tomislavgradu, a odrasla u Splitu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te Pravni fakultet. Autorica je zbirke pjesama „Jutrooki“ (1986.), knjiga bajki i priča „Campro“ (2000.) i „Lonac za čarolije“ (2007.), te romana za mlade „Maksove šumotvorine“ (2002.), „Oči uočiš nebom“ (2003.) i „Moj tata je lud zamnom“ (2011.). Njezine priče ekranizirala je Hrvatska televizija, a bajka „Čampro“ izvođena je u splitskom Gradskom kazalištu lutaka. Autorica je tekstova za nekoliko stotina hitova naše zabavne glazbe.

Moje mišljenje o knjizi; Meni se ova knjiga jako svidjela jer govori o stvarnosti današnjeg života. Zaljubljenost, nekakve zavrzlame... sve je to dio današnjeg života. Spisateljica je, po meni, odlično napisala knjigu i preporučujem je svima, jer, nadam se, da ćete se i vi sami pronaći u njoj čitajući.


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik