2014-02-11 19:05:08

Sigurno na društvenoj mreži - 7. razred

Većina učenika sedmih razreda danas ima profil na Facebooku, društvenoj mreži za odrasle. Tijekom ove radionice učenicima su približene opasnosti Facebooka i dati savjeti za njihovo izbjegavanje, a ujedno im je preporučeno korištenje društvenih mreža primjerenih njihovoj dobi, primjerice društvene mreže Edmodo.

Sat smo započeli motivacijskom obrazovnom igrom Sigurnost na društvenim mrežama u kojoj su učenici osvjestili moguće problemske situacije i dali svoje viđenje njihovog rješavanja ili izbjegavanja. Na kraju igre komentirali smo zajedno neke situacije. Nakon toga učenici su dobili upute za stvaranje dobrih lozinki i savjete za podešavanje postavki privatnosti facebooka. Također im je savjetovano da bilo kakvo kršenje njihovih prava kao i prisutstvo neugodnih situacija odmah prijave odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Učenici su promišljali o tome kako bi se trebalo ponašati na društvenoj mreži vezano uz objavu tekstova, fotografija i osobnih podataka, svojih i tuđih.

U drugom dijelu radionice učenici su u parovima izrađivali stripove koristeći web 2.0 alat na stranici www.writecomics.com. Zadatak je bio stripom prikazati jednu problemsku situaciju vezanu uz društvene mreže i opasnosti Facebooka i dati savjete za njihovo izbjegavanje ili rješavanje, a pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno“. Radovi su objavljeni na web stranici škole, a najbolje ćemo prijaviti na multimedijalnu izložbu.

Stripove Ane i Valerije, Marije i Leonarde, Mateja, Marka i Jure, Kristine i Sare, Marije te Paule pogledajte na pripadajućim poveznicama, a kako nam je bilo pogledajte na donjim fotografijama.

Učiteljica Kristina Novak


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik