2014-02-11 11:40:06

Razmisli prije nego klikneš - 6. razred

U šestim razredima obrađivali smo temu Razmisli prije nego klikneš. Cilj sata je, kao i kod petaša, bio osvjestiti kako je važno u internetskoj komunikaciji postupati primjereno i odgovorno radi vlastite i tuđe sigurnosti te usvojiti osnovna pravila lijepog ponašanja na internetu s posebnim osvrtom na 3P pravilo – pročitaj, promisli, pošalji i razradi tog pravila.

Na početku sata učenici su podijeljeni u parove te su dobili nekoliko problemskih situacija i mogućih načina reagiranja u istima. Učenici su u paru proučili situacije, prokomentirali ih i odlučili što bi oni učinili. Slijedila je kratka rasprava o njihovim odabirima u kojoj su osvješteni moguće opasnosti i pravilni načini reagiranja. Problemske situacije preuzete su iz radne bilježnice iz informatike, Nimbus, oblak 5., str. 49.

Kako smo u prethodnim satima obrađivali temu Sustavno prikupljanje sadržaja s weba, u nastavku ovog sata učenici su pretražili web po ključnim pojmovima: netiquette,  bonton na internetu, internetski bonton i izradili svoja pravila lijepog ponašanja u Wordu prema zadanim postavkama – navođeje izvora, korištenje zaglavlja i podnožja, crtanje te svih ostalih oblikovanja koja su usvojili do šestog razreda.

Nekoliko radova pogledajte u privitku.

Učiteljica Kristina Novak


Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik