preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
1. veliki odmor
3. sat: 09:20 - 10:05
2. veliki odmor
4. sat: 10:25 - 11:10
5. sat: 11:15 - 12:00
6. sat: 12:05 - 12:50
7. sat: 12:55 - 13:40
8. sat: 13:45 - 14:30

KALENDAR
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

Tražilica
Vijesti

Obilježavanje akcije „Šagovina 91.“


U organizaciji KUPIDR BPŽ-e i UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Općine Cenik i Ministarstva hrvatskih branitelja, u nedjelju 17. prosinca je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Cerničkoj i Mašićkoj Šagovini te prigodnim programom, obilježena 26. obljetnica akcije „Šagovna 91.“,  u kojoj su hrvatske snage razbile jedno od najjačih četničkih uporišta na novogradiškom ratištu.

Kao i svih godina do sada, naša škola je također sudjelovala u obilježavanju ove obljetnice. Učenice Matea Dukanović i Ena Podobnik, u pratnji ravnateljice škole, izvele su prigodne recitacije.

Iz povjesnice :

 Mještani Mašićke Šagovine , uglavnom hrvatski pravoslavci, bili su izbačeni iz svojih domova. Izbacili su ih srpske vojne i paravojne snage, uvezeni četnici iz Kikinde, Niša, Kuršumlije, Zaječara, Brčkog i drugih dijelova Srbije, Crne Gore i Bosne . Oni su svakodnevno, tenkovima, topovima i minobacačima,  sijali smrt po okolnim hrvatskim naseljima, a najčešće po Novoj Gradiški i Cerniku. Međutim koordiniranom akcijom 19. prosinca 1991. godine, u kojoj su sudjelovale novogradiška 121. brigada, 99. peščenička , 149. trešnjevačka i brodska 108. brigada te diverzantska grupa iz Zagreba kasnije nazvana „Svileni“, doslovno su uništili Šešeljeve Bele orlove, oslobodili Mašićku Šagovinu i onemogućili napredovanje neprijatelja prema Cerničkoj Šagovini , Cerniku i Novoj Gradiški. Akcija „Šagovina 91.“je provedena u sklopu operacije „Orkan 91.“.

U akciji su iz 121. brigade poginulo je 14 hrvatskih branitelja: Vlado Dubovski, Darko Franić, Josip Marinović, Slavko Matošević, Slavko Mihaljević, Zdravko Romić, Marijan Ruškan, Tomislav Ruškan i Tomislav Špehar, a iz grupe Svileni poginuli su Jurica Bekić, Zlatko Krčmar, Miroslav Krpan, Marijan Marjanović i Igor Vukas.

Agresor je u akciji, kojom su stvoreni uvjeti za nove oslobodilačke operacije i obavljena priprema za Bljesak i konačno oslobađanje do tada okupiranih područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-Moslavačke županije, imao oko 130 poginulih.

(izvor-tekst iz povjesnice, fotografije: radio „Bljesak“)

U Mašićkoj Šagovini je jučer održan i sat povijesti za učenike OŠ Žitnjak-Petrruševac u kojem su na herojstvo svojih suboraca podsjetili sami sudionici akcije. U Crkvi sv. Luke misu zadušnicu za 14-toricu poginulih hrvatskih vitezova služio je pater Ivan Sršen iz cerničkog franjevačkog samostana. Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja u Cerničkoj Šagovini u ime domaćina, nazočnima se najprije obratio načelnik Cernika Vitomir Žakić koji je zahvalio braniteljima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te djeci iz OŠ Matija Gubec iz Cernika i OŠ Žitnjak iz Zagreba na odazivu na obilježavanje 26.obljetnice ove akcije kojom je zaustavljena mogućnost zauzimanja Cernika i Nove Gradiške a neprijatelj prisiljen na povlačenje prema Okučanima.Podsjetio je i na hrvatske branitelje koji su davne 1945. godine zbog hrvatstva ubijeni bez suđenja od strane komunističkih vlasti.

Skupu se obratio i Marko Rašić jedan od članova diverzantsko izviđačke grupe Svileni te među ostalim rekao kako ovaj dan za sve branitelje ima poseban značaj . Ne smijemo zaboraviti žrtvu naših suboraca a i danas smo suočeni s izvrtanjem činjenica i izjednačavanjem žrtve s agresorom rekao je Rašić te podsjetio na Hašku presudu šestorki i čin generala Praljka.Pozvao je na jedinstvo cijelog hrvatskog korpusa.

U svojstvu izaslanika Hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića nazočne je pozdravio saborski zastupnik Pero Ćosić i naglasio kako se danas prisjećamo junaštva naših branitelja i akcije koja je donijela prekretnicu na novogradiškom ratištu. Rekao je kako aktualna vlada premijera Plenkovića, Hrvatski sabor i predsjdnica RH čine sve da se hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji poboljšaju životni uvjeti te da im nedavno usvojeni Zakon o hrvatskim braniteljima jamči veću sigurnost i mogućnost ostvarivanja njihovih prava.Uputio je svim nazočnima čestitke za nadolazeće blagdane.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović župan Danijel Marušić. je rekao kako išćitana imena poginulih branitelja u ovoj akciji neće odnijeti hladni vjetar nego ćemo ih uvijek nositi u našim srcima i ona će ostati ispisana trajnim slovima u Hrvatskoj povijesti. Podnijeli smo veliku žrtvu koja nikada ne smije biti zaboravljena svi oni koji su stvarali Hrvatsku Domovinu 90-tih godina su hrvatski heroji i to mora tako ostati i mišljenje i sjećanje na njih mora ostati trajno. .Raduje me što su danas s nama djeca iz osnovne škole iz Zagreba i OŠ iz Cernika - došli iz svojih toplih domova u ovu hladnu prosinačku nedjelju učiti o Domovinskom ratu - oni su došli vidjeti koliko je teško bilo tih 90-tih i koliko je bila velika ljubav branitelja prema Domovinu .

Njihovo poimanje Domovinskog rata je jamac za sretnu i sigurnu RH – rekao je župan Marušić. Na obilježavanju obljetnice su također bili nazočni i generali Rudi Stipčić zapovjednik Operativne grupe „Posavina“ i same VRO „Orkan 91“ u sklopu koje je izvedena akcija, policijski general i ratni zapovjednik specijalne policije Stjepan Vuković te izaslanik Ministra obrane Damira Krstičevića brigadir Niko Jurilj.
Obljetnicu su recitalima i prigodnim tekstovima uveličali učenici iz OŠ Žitnjak te OŠ Matija Gubec iz Cernika .

Akcija Šagovina 91. je provedena u sklopu Operacije Orkan 91., a planiranje akcije i raspored postrojbi su zajedno pripremili general Vinko Štefanek i brigadir Josip Mikšić tadašnji zapovjednik 121. brigade. U akciji su iz 121. brigade poginuli Vlado Dubovski, Darko Franić, Josip Marinović, Slavko Matošević, Slavko Mihaljević, Zdravko Romić, Marijan Ruškan, Tomislav Ruškan i Tomislav Špehar, a iz grupe Svileni poginuli su Jurica Bekić, Zlatko Krčmar, Miroslav Krpan, Marijan Marjanović i Igor Vukas.

Agresor je u akciji kojom su stvoreni uvjeti za nove oslobodilačke operacije i priprema za Bljesak i konačno oslobađanje do tada okupiranih područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-Moslavačke županije imao oko 130 poginulih. Da je riječ o uvezenim četnicima , vidjelo se po njihovim dokumentima –rekao je jedan od zapovjednika Svilenih. Među mrtvima nije bilo ni jednog domaćeg iz Mašićke Šagovine . U mjestu je bilo tek nekoliko civila: uglavnom nemoćnih starica i staraca, jedna ranjena žena i djevojka. Starce smo zbrinuli, kao i ranjenu ženu u Novoj Gradiškoj. A djevojka je ispričala strahotnu priču. Četnici su je nekoliko mjeseci, svaki dan, silovali. I ona je bila zbrinjena u Novoj Gradiškoj. Poslije je došao njen brat i odveo je, tko zna kamo- dodao je Svileni. U oslobađanju Mašičke Šagovine naši su branitelji teško porazili jednu pješačku bojnu sastavljena od „Belih orlova“, pješačkih postrojbe iz petog Korpusa i domaćih četnika ojačanih s oklopno – mehaniziranim vodom , odnosno dva tenka T-55 i jednim oklopnim transporterom M-60 te jednom minobacačkom bitnicom 82 mm.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alen Brkić   datum: 19. 12. 2017.

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana


PODRUČNE ŠKOLE

ŠMK JELOVNIK

Klikni na jelovnik.png

Priloženi dokumenti:
jelovnik.png


Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 


Učenički WEBovi
preskoči na navigaciju